کنجد Sesamum indicum L.) Sesame )

گیاهی است یکساله و به ارتفاع بالغ بر یک متر که قسمت فوقانی ساقه آن پوشیده از کرک ولی قسمتهای تحتانی عاری از آن می‌باشد. برگهای آن در ناحیه قاعده ساقه، دارای وضع متناوب ولی در قسمتهای انتهایی آن متقابل است. گلهای آن بطور منفرد در کناره برگهای انتهایی ساقه به رنگ سفید یا قرمز ظاهر می‌گردد. میوه‌اش پوشیده و محتوی دانه‌های کوچک، مسطح و بیضوی است.

خواص دارویی دانه کنجد


قسمت مورد استفاده کنجد، دانه‌های آن است و از آن روغن استخراج می‌کنند.

روغن کنجد؛ برای استخراج روغن کنجد، ابتدا دانه‌ها را به خوبی تمیز و پاک نموده در آب می‌شویند تا مواد رنگی پوسته دانه که موجب رنگین شدن روغن می‌گردد، از بین برود. سپس دانه‌ها را له کرده، در آب وارد می‌سازند تا پوسته دانه در سطح آب شناور و از آن جدا شود. مغز دانه‌های جدا شده را پس از خشک کردن در کمی آب جوش به صورت خمیر درمی‌آورند و تحت اثر فشار، بدون مداخله گرما، از آنها روغن استخراج می‌کنند.

با این روش، از دانه کنجد به تناسب نوع دآن معادل 50-38 درصد روغن به دست می‌آید. نوع خالص روغن کنجد در تهیه فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی ارزشی فراوان دارد. نور خورشید در تامین سلامت بدن اثر کلی دارد و اگر پوست از تابش شدید و اثرات زیانبخش آن محفوظ بماند، رنگ زیبا نیز پیدا می‌کند.

طبیعی ترین طریقه برای رسیدن به این منظور استفاده از مخلوط روغن‌های کنجد، زیتون و بادام و نارگیل است. روغن کنجد به عنوان جانشین روغن زیتون جهت تهیه فرآورده‌های آرایشی و زیبایی نیز پیشنهاد شده است، زیرا نسبت به روغن‌های دیگر، کمتر تحت اثر انجماد و تند شدن قرار می‌گیرد.

تهیه و گردآوری  ::گروه تحریریه پرداد

.

منبع :